Lens Soruları - Lensevi.com

Sıkça Sorulan Sorular

        Gözlük reçetesi ile kontakt lens alabilir miyim?
Kornea ile gözlük arasında verteks mesafesi olarak adlandırılan, lensin aksine ortalama 12mm mesafe bulunmaktadır. Lens ise direkt olarak korneanın üzerine yerleştirilir. Verteks mesafesi dikkate alınmadan gözlük reçetesi ile lens alındığı takdirde net görüş alınamayacaktır.

Başkanın lensini kullanabilir miyim?
Göz enfeksiyonu ya da meydana gelebilecek tüm komplikasyonlara davetiye çıkarmak demektir. Lensinizi başkaları ile paylaşmamanız, başkasının lensini kullanmamanız gerekir.  Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.


Kontakt Lens Kullanmaya Kaç Yaşında Başlanır?
Kırma kusurlarını düzeltmek için doktor yönlendirmesi sonucu genellikle 16 yaşlarında lens kullanımı başlar. Ancak ameliyat sonrası gibi durumlarda gerekli görülmesi halinde bebeklerde dahi lens kullanılabilir.


Lens kullanımına hayatım boyunca devam edebilir miyim ?
Kontakt lensi hayatınız boyunca kaç yıl kullanabileceğinize dair net bir bilgi verilememektedir. Göz hassasiyetiniz, kullanım esnasında lens bakımının kalitesi gibi kişisel faktörlerin yanında çevresel etmenlere göre de birçok etmen lens kullanım süresinin değişkenlik göstermesine yol açar.

Ø      Kontakt Lense Adapte Süresi Ne Kadardır?
Kullanılan lensin göz yapınıza uygun olması halinde birkaç saat içerisinde adapte olunması beklenir. Değişen faktörler ile bu süreç en fazla birkaç gün sürecektir.

Ø      Lensin Ters mi Düz mü Olduğunu Nasıl Anlarım?
Lensinizi parmak ucunuzda tutun. Kenarları dışa doğru açık biçimde duruyorsa ters, içe doğru bakıyorsa düz demektir. Lensin ters takılması durumunda merkezde durmama, net görüş sağlayamama gibi problemlerle karşılaşılacağı için rahatsızlık verecek ve fark edeceksiniz.

Lens ile duş alınabilir mi ya da havuza/denize girilebilir mi?
Bu tarz eylemler göz enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. Gözleriniz kapalı dahi olsa su ile hiç temas etmeyeceği anlamına gelmemektedir.  Lensinizi çıkartamayacak bir durumda iseniz kalitesine tam anlamıyla güvendiğiniz su geçirmeyen deniz gözlüğü kullanabilirsiniz. Bu tarz konulara hassasiyet göstermeniz hem kontakt lensinizin kullanım süresini uzatacak hem de gözlerinizin sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır.

        Lens kabımı ne sıklıkla değiştirmeliyim?
Hijyen açısından en az 3 ay aralıklar ile lens kabınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

        Kontakt lens temizliği sırasında nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle ellerinizin temizliğine dikkat etmeniz gerekir. El temizliği esnasında sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanımına dikkat etmelisiniz. Temizliğine güvendiğiniz bir havlu, mümkünse kağıt havlu kullanmalısınız. Lenslerinizi her çıkarışınızda dezenfekte edip kabına bırakmalısınız. Böylece üzerinde depozit vaya toz tabakası birikmesini engellemiş olacaksınız. Lenslerinizi her temizleyişinizden sonra hazır su ile durulayın. Lens kabınızı sürekli olarak nemli bırakmayın. Islak alanda mikroorganizmalar daha hızlı çoğalacağından lens kabınızı steril ettikten sonra kurumaya bırakınız.


Lens kullanmak tehlikeli midir?
Lens kullanımınız uzun yıllar sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi sizin elinizdedir. Lens kullanımı özen ister. Siz de lenslerinizin bakımında gerekli hassasiyeti gösterirseniz tehlikeleri ortadan kaldırmış olur.


Makyajımı lens takmadan önce mi yapmalıyım sonra mı?
Öncelikle lenslerini takmanız gerekmektedir. Bu sayede makyaj malzemelerinizde bulunan kimyasal maddelerin lensinize bulaşmasını engellemiş olursunuz.


Lens gözümün arkasına kaçar mı?
Bu konuda endişe etmenize gerek yoktur. Gözünüzün dışını kaplayan konjunktiva isimli tabaka bunun olmasına izin vermez. Gönül rahatlığı ile lenslerinizi kullanabilirsiniz.