Lens Alerjisi

Lens Alerjisi
Lens Alerjisi

Eğer lens takıyor ve alerjiden şikayet ediyorsanız muhtemelen saatler boyunca duşun altında kalmak istediğiniz günler yaşamışsınızdır. Anlayabiliyoruz. Ancak işinizi veya derslerinizi aksatmadan önce gözlerinizdeki kızarıklık ve kaşıntıyı hafifletmek için atabileceğiniz adımlar var. Lenslerinizi temizleyin ve imalatçının tavsiye ettiği kullanma programına uyun. Bu önemli adımı unutmamaya çalışın! Bir yere not alın. E-posta veya metin olarak bir hatırlatıcı oluşturun. Nemlendirici damlalarınızı elinizin altında bulundurun. Bu her zaman için iyi bir fikirdir, fakat polenin yoğun olduğu günlerde neredeyse zorunludur. Mümkünse iki haftalık veya aylık lensler yerine günlük kontakt lenslere geçmeyi düşünün. Gözlerinizdeki alerji kontaminantlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Kontak lens alerjisi nahoş bir durumdur. Ancak işleri iyileştirmek için atabileceğimiz adımlar vardır. Doktorunuza sizin için doğru olacak önlemleri sorun.

Göz alerjisi olanlar lens kullanabilir mi derseniz, kontakt lens kullanıcısında allerjik konjonktivitin gelişmesi durumunda kontakt lens kullanımına bir süre için ara verilmesi gerekebilir. Lens alerjisi geçer mi dersek allerjik konjonktivit bulguları gösteren kontakt lens kullanıcısının lens temizlik ve bakımına da daha fazla özen göstermesi sağlanmalıdır. Kontakt lens bakımında bu olgularda daha az toksik ve allerjik etkisi bulunan çözeltiler tercih edilmelidir. Hastalarda kullanılacak olan kontakt lenslerin daha az su kaybeden düşük su içerikli lenslerden seçilmesi ve sık değişim felsefesinin benimsenmesi gerekir. Gözlerde oluşabilecek pek çok hastalık için en önemli etkenlerden bir tanesi güneş ışınlarıdır. Ultraviyole ışınları sebebiyle oluşabilecek konjonktivit gibi rahatsızlıklardan korunmak için, UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra, lens kullanımı da alerjik reaksiyonların oluşma riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Yaz döneminde uçuşan polen ve tozlara ek olarak, deniz ve havuzlara lensle girmek de gözlerde alerjik reaksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Lenslerin üzerine yapışacak polen ve mikroplar, alerjilerden iltihaplanmalara kadar pek çok ciddi problem oluşmasına sebep olabilir. Bu sebepten dolayı, özellikle yaz aylarında lens yerine gözlük kullanılması, bu riskleri en aza indirmek için alınabilecek önlemlerden bir tanesi.

En sık görülen rahatsızlık: Alerjik Konjonktivit

Havanın ısınmasıyla birlikte görülme oranlarında ciddi artış yaşanan alerjik konjonktivit hastalığının ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerin alerjiler, enfeksiyonlar ve çevresel faktörler olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gedar konuşmasına şöyle devam etti: Alerjik konjonktivit, gözlerde aşırı sulanma, ağrı, kaşıntı, çapaklanma ve sabahları kirpiklerde kabuklanma belirtileri ile kendisini gösterir. İlerleyen dönemlerde gözlerin sıklıkla kaşınması ile birlikte oluşabilecek keratokonus gibi rahatsızlıkların oluşmasının engellenmesi için, bu belirtilerin gözlendiği kişilerin hızlıca detaylı bir göz muayenesinin gerçekleştirilmesi ve tedavilerine başlanması gerekiyor. Alerjik konjonktivit hastaları için ancak zamanında teşhis ve tedaviler sayesinde, ilerleyen dönemde çok ciddi sonuçlar oluşmasının önüne geçilebilir. Bulaşıcı bir hastalık olan alerjik konjonktivitin tedavi aşamasında, hastalarda dranajı en aza indirmek için reçeteli göz damlaları önerilebilir. Aynı zamanda alerjik reaksiyona sebep olan maddelerin tespit edilerek temasın minimuma indirilmesi, iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotik kullanımı ile konjonktivit kontrol altına alınabilir.


Bu önlemler ile göz alerjilerinden korunun

-        - Filtreli klima kullanın

-       - Gözlerinizi ovuşturmayın ve temastan kaçının

-        - Yataklarda toz tutmayan kumaşlardan nevresim takımları kullanın

-       - Evde toz alırken ıslak bez kullanın

-        - Evi günde bir kez süpürün

-        - Ellerinizi ve yüzünüzü bol su ile sıkça yıkayın




Kontakt lens alerjisigöz alerjisi