Lens Kullanmak Zararlı Mıdır?

Lens Kullanmak Zararlı Mı ?


Lens Kullanmak Zararlı Mı?

Gözlüğün estetik açıdan ortaya çıkardığı soruna çözüm olan lens, aynı zamanda farklı göz rengi seçenekleriyle de bireylerin dikkatini çekerek kullanımı artmıştır. Ancak göz içine yerleştirilen bu elastik yapıya sahip malzeme yanlış kullanıldığında kontak lens zararları olabiliyor.

Lens Korneayı İnceltir Mi?

Gözde kuruluk, lensin neden olduğu en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Lens takıldıktan sonra göz bu yabancı maddenin sertleşmemesi için süreli sıvı ürettiğinden buna bağlı olarak göz kuruluğu ortaya çıkar. Ek takviye olarak suni göz yaşı damlası kullanılmadığında lens sertleşir ve göz kapağına batmaya başlar. Bu durum sonucunda göz, enfeksiyon kapmaya açık bir hale gelir. Göz kuruluğu beraberinde var olan bulanık görme sorununu daha da artırır. Gözlük gibi lenslerde çizilebildiğinden kişi uzun süre aynı lensi kullandığında baş dönmesi, mide bulantısı ve geçici göz kararması rahatsızlığı yaşar. Uzun süre kullanılan lens, geçici bir süreliğine gözün korneasını inceltebilir. Gece lens çıkarılmadan yatıldığında kontak lens kullanmanın zararları zamanla alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ancak tabi ki de lens kullanımının amacı daha iyi görmek ve daha iyi görünmek olduğundan iyi bir lens kullanıcısı yıllar boyunca sorunsuz bir hayat geçirebilir. Bunun için kontak lens faydaları ve zararlarını iyi bilmek gerekir. Bu nedenle kontakt lenslerin bize sağladığı avantajlardan daha iyi yararlanabilmek için kurallara uymak ve temizliğe çok dikkat etmek gereklidir. Önerilerimiz doktor kontrolü ile belirlenen lens, özellikleri ile uygun lens seçimleri yapılmalı ve lens kullanım kurallarına uymalarıdır. Kontakt lens kullanımından daha fazla yarar sağlamak ve daha uzun ve konforlu kullanım için mutlaka bir göz hekimine başvursunlar.

Lensler ne kadar süre kullanılır?

Aylık lenslerde, lensi bir aydan fazla kullanmak hem alerjik şikayetleri artırır hem de bulanık görmeye yol açar. O nedenle, lenslerin kullanım süresini aşmamalısınız. Günlük lensler ise sabah takılıp, gece uyumadan önce çıkartılıp atılmalıdır.

Lenslerinize dokunmadan önce...

Lenslere dokunmadan önce eller daima yıkanmalıdır. El hijyeni yağlı veya ağır kokulu bir sabunla sağlanmamalıdır. Kalıntı bırakmayacak bir havluyla elinizi kuruladıktan sonra lensleri tutabilirsiniz. Nemlendirici kullanmak için de lensleri kutuya koyana kadar beklemek gerekir. Çünkü losyon tortusu lenslere yapışabilir. Kontak lens kullanımı zararları önlemek için bunlara dikkat edilmelidir.

Lens takarken...

Lensinizi takarken her zaman aynı gözle başlayın. Paket veya kutudan çıkarırken lensi işaret parmağınızla alın ve göz doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde durulayın. İşaret parmağınızın ucuna lensi yerleştirin. Aynı elin orta parmağı ile göz altından aşağı çekin ve diğer elinizle üst kapağı tutun. Lensi direkt göz bebeğinize yerleştirin. Yavaşça göz kapaklarını serbest bırakın ve gözlerinizi kırpın.

Lensleri çıkarırken...

Lensi yumuşak bir şekilde çıkarmak için göz kapağını aşağı doğru çekin. Yukarı doğru bakarak lensi nazikçe gözünüzün beyaz kısmına doğru hareket ettirin. Baş veya işaret parmağınızla nazikçe tutarak gözünüzden kaldırın. Gaz geçiren (gas-permeable) lensler için gözlerinizi kocaman açarak gözaltından kulağınıza doğru çekin. Eğilerek avuç içinizi açın ve gözünüzü kırpın.

Temizleyin ve kutuya kaldırın

Lensleri temizlemenin pek çok yolu var. Günümüzde en yaygın kullanılan lens solüsyon sistemleri; durulama, dezenfeksiyon ve lenslerin muhafazasını bir arada sağlar. Bazı sistemler ise temizlik ve durulamayı ayırır. "No-rub (ovmasız)" solüsyonlar, lenslerin yalnızca durulanarak temizlenebildiğini iddia etseler de araştırmalar gösteriyor ki lenslerin çıkarıldıktan sonra lens solüsyonuyla avuç içinde ovalanması çok daha etkin temizleme sağlayabilir. Hidrojen peroksit içeren kontakt lens solüsyonlarını ise doğrudan göze değdirmemelisiniz, yoksa gözünüzde tahriş ve şiddetli yanmaya yol açar.

Su ve lensleri karıştırmayın

Lenslerle asla musluk suyu temas etmemelidir. Çünkü su bazen kimi mikropları barındırabilir ve ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Lenslerinizle yüzmeyin ve duşa girmeyin.

Lens kutunuzu düzenli olarak değiştirin

Lenslerinizi temizlediğiniz gibi kutusunu da dikkatlice temizlemeniz gerekir. En azından her gece dezenfeksiyon solüsyonuyla durulamak gerekir. Kalan bakterilerden kurtulmak için de mendil yardımıyla kutu silinir. Ayda bir veya daha sık kutunuzu değiştirin.

Lensiniz zarar gördüğü zaman...

Bir lens üzerinde veya altında bir şey varsa rahatsız edici olabilir. Lensi çıkarın, kirden ve tozdan arındırmak için damlayla ıslatın veya non-proxide solüsyon kullanıp yandan bakın. İşaretlerin kenarında bir şey varsa ve onlar okunabiliyorsa lens düzgündür. Eğer "U" şeklindeyse de uygundur. Üst kenarları "V" şeklindeyse lensi döndürüp durulayın ve tekrar gözünüze yerleştirin. Eğer görme biçiminde düzelme olmazsa göz doktorunuza başvurun.

Başkasının lensi denenmemeli

Gençler lensleri doğru kullanmayı öğrenene kadar uzun süre çıkarmazlar. Bu yüzden tek kullanımlık lensler iyi bir seçenek olabilir. Çünkü hiçbir temizlik veya bakıma ihtiyacı yoktur. En uygun lens tercihi için doktora danışmak faydalı olacaktır. Başka bir kişinin kullandığı lensler denenmemelidir. Doktorunuz size en uygun lensi bulmak için örnekler sunacaktır. Lens kullanmak zararlı mı diye sorulursa, doğru kullanımda bir sakıncası bulunmamaktadır.



Lenskullanımı